TOP 5 obiective turistice în Piatra Neamț

obiective turistice în Piatra Neamț Cozla

Piatra Neamț este unul din cele mai subestimate orașe din România.

Este destul de liniștit și cred că din acest punct de vedere nu primește foarte multă atenție, însă orașul în sine este foarte frumos și are destul de multe obiective turistice pe care merită să le vizitezi.

Ca poziționare municipiul Piatra Neamț este plasat pe malurile râului Bistrița și este înconjurat de formațiuni muntoase.

Piatra Neamț are o altitudine de 310 m deasupra nivelului mării și are o floră și faună extrem de variată.

Fiind plasat cumva între munți, Piatra Neamț beneficiază de ierni destul de ușoare și niște veri mai răcoroase decât media țării (orașele mai mari în principal ce sunt plasate pe plan drept).

Climatul a fost și unul din motivele pentru care s-au găsit vestigii arheologice ce datează din urmă cu cca 12.000 î.e.n.

Bun, acum că știm puțin așa despre oraș, o să vă prezint acum 5 obiective turistice în Piatra Neamț ce merită să le vizitați.

Obiectivele merită vizitate indiferent de anotimp.

1.Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni

Muzeul de artă Eneolitică Cucuteni

Regiunea a fost foarte populată în trecut (acu ceva mii de ani) de diverse grupuri.

Astfel s-a decis să se conserve istoria regiunii și a celor care au trăit în acestă zonă în urmă cu ma bine de 12000 ani înaintea erei noastre.

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni a fost oficial deschis publicului în anul 2005 și în interiorul acestuia o să regăsiți o sumedenie de obiecte ce aparțin civilizației Cucuteni.

Cultura identificată drept Cucuteni este una din cele mai vechi civilizații cunoscute din Europa, datând din perioada 5200 – 3200 î.Hr. primind denumirea după un sat de pe lângă Iași unde în urmă cu mai bine de 100 de ani s-au descoperit primele vestigii.

Civilizația Cucuteni se remarca prin faptul că trăiau în locuințe spațioase cu vetre în interior și aveam un stil de viață destul de similar cu viața de la sat actuală.

Se ocupau cu vânătoarea, agricultura și diverse tipuri de meșteșuguri din care produceau diverse obiecte ce le utilizau în viața de zi cu zi.

Unul din aceste meșteșuguri era olăritul, aceștia producând o ceramică foarte calitativă pentru perioada respectivă ce aveau pe ele simboluri și alte caracteristici regăsite la o cultură neolitică din China ce au avut o distanță destul de mare de timp între ele.

Pe lista noastră de obiective turistice în Piatra Neamț nu am inclus toate muzeele din Piatra Neamț. Dacă sunteți pasionat de muzee și istorie o să găsiți nenumărate locuri de genul în oraș. Avantajul este că toate sunt în apropiata vecinătate unul față de celălalt.

Programul muzeului și tarifele actualizate le găsiți aici.

2.Telegondola din Piatra Neamț

Telegondola din Piatra Neamț

Datorită pârtiei de ski de lângă oraș (chiar literalmente) telegondola pleacă chiar din oraș către vârful muntelui. (dealul Cozla mai precis)

Cred că este una din puținele telegondole din România dar și din lume ce are punctul de plecare din oraș.

Telegondola este o investiție de care administrația locală este foarte mândră și pe bună dreptate.

Aceasta aduce un plus de valoare orașului și pe lângă asta e foarte practică pentru cei care sunt pasionați de sporturile de iarnă, persoanele ce doresc să ajungă pe deal rapid și eficient și pentru admirarea peisajului.

answear

Telegondola din Piatra Neamț are o lungime de peste 1900 metri și a fost construită defirma austriacă Doppelmayr.

Capacitatea telegondolei este de aproximativ 1200 de persoane pe oră, o durată medie a călătoriei de 8 minute și elevația maximă la care ajunge aceasta este de 623 metri.

Prețul unei urcări/coborâri este de 30 lei pentru adulți și pentru copii 20 de lei.

Programul telegondolei și lista de prețuri actualizată pentru aceasta o găsiți aici.

3.Muntele Cozla

Vârful Cozla, Piatra Neamț

Cozla are o altitudine de peste 650 metri și este cel mai apropiat munte de orașul Piatra Neamț.

Pe vârful acestuia poți ajunge în următoarele moduri:

  • cu telegondola
  • cu mașina (deși ai nevoie de un SUV sau ceva cu garda la sol mai înaltă)
  • pe jos

Odată ajunși pe vârf acolo puteți servi ceva de băut sau mâncare sau pur și simplu să admirați natura în toată splendoarea ei.

Fiind aproape de oraș și având în același timp o deschidere mare în față, aveți o panoramă foarte frumoasă unde vedeți râul Bistrița și lacul Bâtca Doamnei.

fashiondays

Puțin mai către baza muntelui, pe partea unde răsare soarele, este regăsit și un schit denumit Draga ce datează încă din anul 1764. To acolo se regăsesc și o biserică construită mai recent.

Pe lângă asta sunt mai multe trasee destul de ușoare ce le puteți străbate prin pădure, nu aveți nevoie de echipament foarte sofisticat ci doar o pereche de încălțări bune.

Totodată pe munte sunt și trasee pentru biciclete mountain bike cu diverse grade de dificultate.

4.Turnul lui Ștefan cel Mare

Turnul lui Ștefan cel Mare, Piatra Neamț

Lângă biserica domnească Sfântul Ioan Domnesc se află Turnul clopotniță supranumit și Turnul lui Ștefan cel Mare.

Acesta are o vechime mai mare de 500 de ani datând încă din anul 1499 fiind ridicat la un an de la terminarea construcției bisericii.

În interiorul turnului ar fi 4 clopote de diverse vârste și rezonanțe diferite, făcând un sunet de o unicitate aparte atunci când sunt trase.

Turnul are în vârf un ceas mecanic ce a fost amplasat pentru prima oară în jurul secolului al XIX-lea , odată cu supraînălțarea turnului cu câțiva metri.

Mecanismul ceasului a fost actualizat de mai multe ori, ultimul upgrade l-a primit acesta în anul 1920.

Turnul fiind amplasat oarecum central, în jur sunt nenumărate muzee și obiective turistice ce mai pit fi vizitate

5.Pârtia de ski Cozla

Pârtia de Ski Cozla

Pârtia este amenajată pe muntele Cozla și are o lungime de 960 metri, fiind o pârtie perfectă pentru începătorii în lumea sporturilor de iarnă.

Până sus pe munte, din oraș, se ajunge cu telecabina și urcările pe pârtie sunt efectuate cu un telescaun.

Neavând o lungime foarte mare și nici un grad de dificultate crescut, este perfectă pentru cei care abia învață sporturi precum ski sau snowboard sau pentru persoane intermediare ce doresc să-ți aprofundeze cunoștințele.

Prețurile pentru a utiliza pârtia au fost în 2020 următoarele:

answear
  • Abonament de luni-vineri cu urcări nelimitate 200 lei
  • Skipass de o zi 100 lei
  • Skipass pentru jumătate de zi 60 lei
  • 1 urcare cu telescaunul 8 lei
  • Copiii până în 14 ani au reducere 50%, 

Acasta a fost ultima actualizare a prețurilor serviciilor.

Tarifele pentru închiriere echipament pe pârtia Cozla:

  • Set Ski (skiuri+clăpari+bețe) – 40 RON/zi
  • set snowboard (placă+boots) – 40 RON/zi
  • Skiuri – 20 RON/zi
  • Placă – 25 RON/zi
  • cască – 5 RON/zi
  • clăpari – 15 RON/zi
  • boots – 15 RON/zi
  • ochelari – 5 RON/zi
  • bețe – 5 RON/zi

Mai multe detalii despre prețuri și dacă pârtia este operațională găsiți pe pagina de Facebook a partiei.

Tu cunoști alte obiective turistice în Piatra Neamț ce l-am omis în acest top? Te rog să lași un comentariu mai jos ca să ne informezi și pe noi ❤

Călătoriile sunt esențiale pentru dezvoltarea ta ca individ și consider cu tărie că vacanțele sau plimbările în afara zonei de confort te ajută clar să evoluezi. Însă nu trebuie să cheltuiești o avere pentru a te bucura de locuri noi, oameni noi și experiențe deosebite. În articolele de pe blog încerc pe cât posibil să-ți redau viziune mea pentru o vacanță cu adevărat perfectă.