Cel mai probabil ai ajuns în acest articol pentru că ești în căutarea de obiective turistice de vizitat în Iași.
Orașul Iași este cunoscut și sub denumirea de „Capitala Moldovei” datorită istoriei bogate a orașului și totodată pentru că este unul din cele mai mari și bine dezvoltate orașe din zona Moldovei.
Orașul are o populație de peste 400.000 de locuitori și este în topul orașelor din România ce aduc o contribuție considerabilă la PIB-ul țării.
Pe lângă aspectele statistice, orașul are și o frumusețe aparte având mai multe obiective de interes.
Acum o să-ți enumerez 5 obiective turistice ce recomand să le vizitezi cât ești în capitala Moldovei indiferent de anotimp (deși este posibil ca unele din ele să fie mai „populare” în anumite perioade din an).
Obiectivele din lista de mai jos sunt unele mai puțin populare, însă au farmecul lor aparte și fac experiența de vizitare completă.
Dacă consideri că am omis un obiectiv turistic din Iași ce crezi tu că merită vizitat și de alte persoane ce trec cu privirea peste articol lasă te rog un comentariu mai jos.
5. Teiul lui Mihai Eminescu
Povestea teiului este una destul de interesantă.
Teiul ar fi fost unul dintre arborii sub care Eminescu ar fi stat și lucrat la operele sale singur sau împreună cu Veronica Micle.
Teiul are o istorie destul de bogată și cel mai probabil a „văzut” mult mai multe evenimente decât am putea ști noi.
Acesta are o vârstă aproximată pe la 540 de ani și este unul dintre cei mai importanți arbori cu semnificație istorie de pe teritoriul României.
Atunci când Parcul Copou (cunoscută sub denumirea de Grădina Copou) a fost schițat, teiul era cumva în afara peisajului plănuit pentru grădină însă s-a decis păstrarea acestuia datorită frumuseții lui.
In perioada celui de al 2-lea război mondial teiul a fost salvat de la a fi tăiat datorită persoanelor ce erau în momentul respectiv în lagărul provizoriu amenajat în Parcul Copou.
Având o vârstă atât de înaintată arborele a suferit mai multe tratamente de deparazitare și consolidare, ultimul fiind făcut în anul 2014.
Arborele este încă în picioare datorită unui fenomen foarte rar prin care rădăcini noi au trescut prin trinchiul putrezit
4. Grădina Copou
Grădina Copou mai este cunoscută popular și sub denumirea de Parcul Copou și este poziționat pe dealul Copoului pe o proprietate ce aparținea în trecut Poștei.
Primele lucrări la parc au început undeva prin anul 1833 și fost finalizat la finele secolului al XIX-lea, având la finalizarea proiectului o suprafață de 19 hectare.
În Grădina Copou regăsiți nenumărate specii de animale și păsări, împreună cu specii de arbori și flori.
Acesta în trecut avea și câteva fântâni arteziene care în momentul de față nu mai funcționează (cel puțin unele din ele).
Parcul este un obiectiv turistic vizitat de mii de oameni datorită frumuseții lui și pentru că conferă orașului o temperatură ambientală mai plăcută vara.
Pe lângă asta în apropiată vecinătate a parcului regăsiți câteva monumente istorice și Grădina Botanică.
În zonă se ajunge foarte ușor cu mijloacele de transport în comun însă recomand să închiriezi o trotinetă electrică sau o bicicletă.
Încă un pont dacă tot ești în zonă, poți vizita și grădina botanică care este puțin mai sus de parc (pe lângă Stadion).
3. Zona de agrement Ciric
Zona de Agrement Ciric este situată exact lângă lacul Ciric I ce este un lac de acumulare artificial construit pe râul Ciric.
Aici găsiți o serie de magazine cu mâncare și băuturi răcoritoare, un club, un restaurant, diverse activități în aer liber precum mers cu hidrobicicleta, ciclat, înnot.
Tot în zona de agrement sunt amenajate mai multe grătare în aer liber având fiecare câte un foișor.
Peste Lacul de acumulare este o păture ce are mai multe cărări interesante pentru mers pe jos și cu bicicleta, sunt și câteva luminișuri unde puteți sta la iarbă verde.
Toată zona Ciric are o faună și floră foarte bogată fiind o oază de relaxare la doar 6km de centrul orașului.
Aici puteți ajunge cu autobuzul sau cu taxiul. Recomand drumul cu un taxi pentru că autobuzul tinde să vină din 30 în 30 de minute.
Programul autobuzului este diferit iarna.
2. Biblioteca Mihai Eminescu
Biblioteca Central Universitară Mihai Eminescu a fost înființată în anul 1860 și este una din cele mai vechi și importante biblioteci din țară.
În interiorul acesteia arhitectura și detaliile sunt tipice perioadei având o frumusețe inegalabilă.
Fiind o bibliotecă de patrimoniu, în interiorul acesteia se regăsesc cărți și manuscrise cu importanță istorică.
Multe din cărți, documente și manuscrise fiind donate chiar de bisericile și mănăstirile din zonă.
Poți programa un tur ghidat al Bibliotecii chiar de pe site-ul lor și este interesant de mers chiar și sus în cupolă.
În cupolă este un fenomen fonic interesant ce se aude atunci când vorbești.
1. Opera Națională din Iași
Clădirea este una din cele mai impresionate din Iași în materie de arhitectură și frumusețe.
Construcția este în patrimoniul național și face parte din cele 4 Opera Naționale din România.
A fost construită la sfârșitul secolului al XIIX-lea și face parte ansamblul structural al Teatrului.
Opera a fost proiectată de doi arhitecți celebri cu numele de Fellner și Helmer ce au proiectat alte clădiri de gen similar prin țări precum Viena, Zurich.
Instituția este activă în momentul de față și găzduiești spectacole și evenimente culturale săptămânal.
Însă ce trebuie să aveți în vedere este disponibilitatea biletelor. Pentru o parte din spectacolele ce sunt ținute în cadrul Operei, biletele se epuizează foarte repede, deci trebuie să le achiziționați în avans.
Concluzii
Acestea sunt doar o parte din obiectivele turistice de vizitat în Iași.
Iașul mai este cunoscut și pentru un număr destul de mare de lăcașe de cult (creștin ortodoxe predominant) și mai ales pentru unele atracții urbane (cum ar fi Palas Mall).
Însă pentru că unele ba sunt prea populare sau mai de nișă să spun așa, am ales să nu le includ.
Însă voi dacă considerați că am omis ceva, vă rog să lăsați un comentariu mai jos.
Multe lucruri frumoase dar care nu sunt promovate.Felicitari pentru articol