Ce poți vizita în Maramureș indiferent de sezon?

mocanica ce poti vizita in maramures

Maramureș este o regiune istorică și etnografică situată în nordul României. Este una dintre cele mai pitorești și autentice zone ale țării și este cunoscută pentru peisajele sale montane spectaculoase, arhitectura tradițională și cultura sa bogată.

Este interesant faptul că Maramureșul este una din puține regiuni din țara noastră ce a reușit să-și mențină arhitectura și obiceiurile străvechi.

Chiar dacă acestea au fost păstrate într-o oarecare măsură și prin alte zone ale României, în Maramureș datinile și clădirile din epocile trecute au rămas în continuare vii.

În acest articol o să vă prezint 5 Obiective turistice de vizitat în Maramureș indiferent de sezon.

Obiectivele ce urmează să vi le prezint ar trebui să fie în top-ul locațiilor de vizitat atunci când sunteți în tranzit sau vacanță prin Maramureș

O parte din obiective există o posibilitate să ne cunoașteți sau să fie mai mediatizate dar vă garantez eu că dacă nu le-ați văzut niciodată, chiar merită vizitate.

Biserica de lemn din Bârsana


Biserica de lemn din Bârsana este una dintre cele mai impresionante și mai reprezentative biserici de lemn din Maramureș și face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Se află în satul Bârsana, în județul Maramureș, din nordul României. Această bijuterie arhitecturală datează din secolul al XVIII-lea și încântă vizitatorii cu frumusețea și autenticitatea sa.

Biserica este construită integral din lemn masiv ce pune în evidență abilitățile extraordinare ale meșterilor vremii.

Având grinzile și fa„

La vremea respectivă (adică în secolul al XVIII-lea) era cea mai înaltă structură din zonă și veghea asupra colinelor cu turnul ei înalt ce are decorațiuni specifice vremii.

Interiorul bisericii este plin de picturi ce surprind momente istorice religioase și totodată motive tradiționale specifice zonei Maramureș.

Biserica de lemn din Bârsana a fost restaurată de-a lungul timpului pentru a-i păstra frumusețea și pentru a o proteja împotriva deteriorării. Cu toate acestea, a fost menținută într-o stare autentică și este încă utilizată ca loc de închinare și rugăciune de către comunitatea locală.

Pe lângă aceasta biserică extrem de impresionantă, în zonă mai regăsiți și alte lăcașe de cult de o frumusețe izbitoare.

Acum chiar dacă nu sunteți credincios, vă sfătuiesc să le vizitați doar pentru a vă putea bucura de aspectul lor fizic și de capacitatea pe care o au să te teleporteze în trecut.

Mocănița din Maramureș

Mocănița este o cale ferată îngustă cu tracțiune cu aburi sau cu motor, utilizată în principal pentru transportul de marfă și călători în zonele montane sau mai izolate ale țării.

Termenul „mocăniță” provine din dialectul maramureșean și face referire la acest tip specific de cale ferată îngustă, care a fost dezvoltată pentru a se adapta terenurilor accidentate și pentru a traversa zonele greu accesibile din zonele de munte

Tradițional, mocănița era tractată de locomotive cu aburi, însă în prezent, o parte din aceste cai ferate au fost modernizate, fiind utilizate și locomotive diesel sau electrice.

Una din cele mai populare linii ferate forestiere ce utilizează în continuare locomotive cu abur, este Mocănița din Maramureș din localitatea Vișeul de Sus.

answear

Aceasta este practic și „originala” mocăniță să-i spun așa, care a făcut populare pentru turiști și celelalte trasee montane parcurse de locomotive cu abur.

Mocănița a fost construită în perioada interbelică (în anii 1932-1934) și a fost utilizată în principal pentru transportul lemnului din pădurile Maramureșului.

Cu timpul, însă, ea și-a câștigat popularitatea ca mijloc de transport turistic, datorită peisajelor frumoase prin care trece și atmosferei de basm pe care o oferă călătorilor.

Cascada Cailor din Munții Rodnei

cascada cailor Ce poți vizita în Maramureș

Încă un obiectiv ce poți vizita în Maramureș este Cascada Cailor.

Cascada Cailor din Munții Rodnei este una dintre cele mai impresionante cascade din România și un obiectiv turistic popular pentru iubitorii de natură și aventură.

Această minunată cădere de apă este situată în nordul României, în județul Maramureș în localitatea Borșa, și se află într-un cadru natural deosebit, înconjurați de frumusețea și măreția Munților Rodnei.

Cascada Cailor din Munții Rodnei s-a format ca rezultat al proceselor geologice și hidrologice care au avut loc în cursul miilor de ani. Formarea unei cascade uzual se realizează prin acțiuni hidrologice (apă care se varsă practic) asupra unui teren.

Apa își caută cea mai eficientă rută, cu cea mai puțină rezistență și așa se realizează cursul.

Combinația dintre eroziunea hidrică, variabilitatea rocilor din zonă și acțiunea forțelor tectonice au contribuit la formarea Cascadei Cailor din Munții Rodnei. Prin mișcarea apei pe versantul stâncos al muntelui, s-a creat o cădere verticală în mai multe trepte, rezultând spectaculoasa cascadă pe care o vedem astăzi.

answear

Este important să subliniem că procesele de eroziune continuă și astăzi, și că formația cascadei poate continua să se schimbe în viitorul apropiat datorită fenomenelor medio și a procesului natural de eroziune.

Însă gata cu termenii tehnici!

În zonă, pe lângă cascadă, sunt multiple trasee ce le puteți parcurge unul din acestea vă duce în partea de sus a cascadei (ce-l și recomand practic) și chiar mai mult decât atât puteți campa peste noapte la baza cascadei.

Uzual sunt turiști care stau cu cortul peste noapte în zonă, fiind o experiență unică în natură.

Lacul Iezer Munții Rodnei

Ce poți vizita în Maramureș Lacul Iezer

Lacul Iezer este un lac de origine glacială situat în Munții Bucegi, în județul Prahova, România. Acesta este unul dintre cele mai frumoase și mai vizitate lacuri din zona montană a țării și atrage turiști datorită peisajelor spectaculoase și accesibilității sale relativ ușoare.

Lacul Iezer se află la aproximativ 2.240 de metri altitudine și poate fi accesat printr-o drumeție cu grade diferite de dificultate, din multiple puncte de plecare, precum Babele, Pestera, sau Bran.

La fel ca majoritatea lacurilor montane din zonă, Lacul Iezer a fost format în urma acțiunii ghețarilor preistorici. În timpul perioadelor glaciare, ghețarii au săpat depresiuni în teren, iar odată cu topirea lor, s-au format lacuri glaciare.

Frumusețea lacului este accentuată de piscurile montane pline de viață, ce se zăresc la zeci de kilometri în împrejurimi.

În vecinătate sunt: Vârful Bucșoiu și Vârful Omu.

În zonă uzual sunt sute de turiști, cel puțin când vremea este bună și la fel ca în cazul Cascadei Cailor, puteți campa în zona lacului.

Cel mai indicat este să aveți echipament adecvat anotimpului și mai ales încălțăminte corespunzătoare.

Satul Săpânța

Satul Săpânța, situat în județul Maramureș, este cunoscut mai ales pentru Cimitirul Vesel și pentru bogata tradiție a sculpturii în lemn. Istoria sa este strâns legată de dezvoltarea Maramureșului și de evoluția culturală și socială a regiunii.

Săpânța este unul dintre cele mai vechi sate din Maramureș, având la bază o economie pur agricolă.

Prima mențiune documentară a localității datează din anul 1386, sub numele de „Zepoiencha”, iar de-a lungul timpului, numele său a evoluat în „Sebenca” și apoi în „Săpânța”.

fashiondays

În Săpânța și în Maramureș în general, sculptura în lemn a avut întotdeauna un rol important în cultura și viața comunității, ce a fost transmisă din generație în generație având o istorie datată de cel puțin 500 de ani. Mestesugarii în lemn din Săpânța sunt cunoscuți pentru talentul lor în prelucrarea lemnului și în crearea obiectelor ornamentale și a mobilierului tradițional ce au fost utilizate ca inspirație de alte regiuni din România și din Europa.

Unul din cele mai populare obiective turistice în sat este Cimitirul Vesel.

Ce este cunoscut sub acest nume datorită pietrelor mortuare, plasate la capătul mormintelor, ce redau o scurte întâmplări și istorii amuzante din viețile răposaților sub formă de versuri.

Cimitirul Vesel din Săpânța este una dintre cele mai cunoscute atracții ale satului. A fost înființat în 1935 de către Ioan Stan Pătraș.

Călătoriile sunt esențiale pentru dezvoltarea ta ca individ și consider cu tărie că vacanțele sau plimbările în afara zonei de confort te ajută clar să evoluezi. Însă nu trebuie să cheltuiești o avere pentru a te bucura de locuri noi, oameni noi și experiențe deosebite. În articolele de pe blog încerc pe cât posibil să-ți redau viziune mea pentru o vacanță cu adevărat perfectă.