România este una din țările din zona Balcanică cu una din cele mai frumoase întinderi de relief montan. Ba chiar aș putea spune că are unul din cele mai impresionante lanțuri montane din Europa.
Însă se pare că noi nu știm de băgățiile ce le ascunde țara noastră, din punct de vedere al atracțiilor turistice la munte și preferăm să luăm concedii în alte țări.
Prin acest articol sper să vă conving să faceți mai multe escapade la noi în țară, să vizitați mai multe stațiuni montane din țara noastră și să priviți țara noastră pentru frumusețea ei autentică, ce în multe alte zone din Europa începe să se piardă.
Dar fără să mergem pe o notă prea naționalistă în acest articol, o să urmeze să vă prezint locuri de vizitat la munte în România ce sunt perfecte pentru escapade scurt la munte sau de ce nu și pentru vacanțe mai lungi.
Parcul Național Retezat
Parcul Național Retezat este fără îndoială printre cele mai frumoase locații de vizitat din România, în zonă montană.
Biodiversitatea în această zonă este pur și simplu incredibilă și cărările ce le puteți parcurge sunt dea dreptul uluitoare, mai ales dacă vă pasionează ieșitul în natură cu prietenii.
În zonă, pe o rază de mai bine de 10-15km, sunt mai multe cazări din care puteți alege însă ce trebuie să știți despre acestea este faptul că sunt cabane de multe, fără prea multe pretenții și semnalul GSM în anumite zone nu este printre cel mai bun.
Deci va trebui să vă așteptați să luați o pauză de la prietenii voștrii din Social Media.
În Parcul Național Retezat o să regăsiți multiple cărări de parcurs, ce sunt marcate și au grade variate de dificultate.
Fiecare traseu are la finalul lui sau pe parcursul lui, cel puțin o zonă de o frumusețe incredibilă (ori peisaj, ori o formațiune naturală) și este recomandat pentru parcurgerea lor să aveți echipament adecvat.
Pe lângă asta, ce mai este de recomandat, să mergeți în grupuri mai mari de persoane.
Canionul Șapte Scări
Chiar lângă Brașov, la doar câteva minute cu mașina, se află Canionul Șapte Scări.
Numele lui este datorat celor șapte scări metalice construite în peretele stâncos pentru a facilita trecerea prin canion.
Este o atracție turistică populară din România, situată în Munții Piatra Mare, în apropiere de orașul Brașov ce are anual mii de vizitatori datorită accesibilității bune și ușurinței de parcurgere a traseului.
Nu este nevoie musai de echipament specializat pentru parcurgere, însă să știți că ajută o pereche de adidași pentru munte de calitate bună pentru a preveni disconfortul și mai ales accidentările.
Canionul Șapte Scări este o alegere bună atât pentru familii cu copii dar și pentru tineri aventuroși ce doresc să petreacă câteva ore în natură admirând un peisaj natural foarte interesant.
Pe tot parcursul traseului prin canion, vizitatorii se pot bucura de priveliști impresionante ale cascadei și pereților stâncoși ce s-au format în urmă cu mii de ani, precum și de o serie de zone unde este vedere tip panoramică. Totodată mai sunt și terase unde drumeții se pot opri pentru a se odihni și a admira frumusețea naturală din jur.
Dar ca niște mici note de subsol să le spun așa:
- să știți că aveți nevoie de puțin curaj și cumpătare pe anumite secțiuni pentru că pot fi dificile de parcurs
- frica de înălțimi poate fi un dezavantaj
- aveți nevoie de mobilitate bună pe anumite secțiuni și condiție fizică
Canionul este deschis doar vara până la jumătatea toamnei, datorită condițiilor meteo ce fac parcurgerea traseului dificilă.
Pentru canion se achită o taxă de intrare.
Munții Făgăraș
Munții Făgăraș sunt cel mai înalți munți din țara noastră, având vârful Moldoveanu ce are o înălțime de peste 2540 de metri.
Printre traseele de vizitat la munte, sunt extrem de populari în România datorită peisajelor incredibile ce le adăpostesc sub perdelele de vegetație și rocă.
Înainte să vă aventurați în acest lanț muntos să știți că zonele de cazare (pensiuni, hoteluri, moteluri) sunt mai limitate, fiind adoptat campingul de foarte mulți cei care parcurg traseele prin Munții Făgăraș.
Munții Făgăraș sunt un adevărat paradis pentru iubitorii de natură și aventură, având o rețea complexă de trasee ce pot fi parcurse la picior.
Peisajele sunt foarte mirobolante, cu creste ascuțite de munți ce au pe vârf „căciulițe” de zăpadă și gheață, văi adânci pline de vegetație și faună și lacuri alpine cu o apă extrem de cristalină (cel puțin când nu plouă).
În lanțul muntos există pârtii de ski, o telecabină (Bâlea Lac) și un total de 65 de trasee montane ce pot fi parcurse pe jos.
Aici se pot găsi unele dintre cele mai spectaculoase dar în același timp și dificile trasee de drumeție din România, datorită reliefului variat și al condițiilor meteo ce nu mereu sunt cele mai favorabile.
Este recomandat echipament de bună calitate pentru a parcurge traseele la picior.
Conform recenziile de pe internet ale traseului
Acestea sunt de dificultate medie însă calitatea echipamentului îți va face parcurgerea lui mult mai ușoară.
Încă o notă de subsol: dacă plănuiești să campezi, sfatul meu este să-ți cumperi un cort de cât mai bună calitate și automat să ai la tine (sau cel puțin unul din grup să aibă) un spray pentru urși.
Munții Bucegi
Tot în județul Brașov ne întoarcem și acum ne orientăm către Carpații Meridionali în special către lanțul montan Bucegi.
Munții Bucegi sunt la granița dintre județele Brașov și Dâmbovița.
Munții Bucegi sunt celebrați pentru peisajele lor pitorești, formațiunile stâncoase spectaculoase, pentru fauna variată, pentru floră și nu în ultimul rând pentru traseele de drumeție variate.
În Munții aveți mai multe obiective de vizitat, printre care unul din cele mai populare locuri de vizitat la munte este Platoul Bucegi care se întinde pe o suprafață de aproximativ 300 km², fiind zonă protejată având o biodiversitate vastă cu zeci de specii de plante și animale și să nu uităm de Sfinx și Babele care aduc pe platou, anual, mii de turiști din toate colțurile lumii.
Tot în lanțul muntos, la ceva km distanță de Sfinx și Babe regăsiți Castelul Peles, Cascada Urlătoarea, Cascada Moara Dracului, Cascada Ialomiței, Castelul Cantacunizo.
Obiectivele sunt la doar câțiva km distanță unul de celălalt. Este util să aveți o mașină personală pentru transport.
Spre deosebire de Munții Făgăraș cazările din Munții Bucegi sunt mult mai variate, fiind câteva zeci de cabane unde vă puteți caza, având și prețuri acceptabile atât pentru camere cât și pentru mâncare.
Telecabinele sunt 3 la număr, ce sunt răgăsite în Stațiunile Bușteni, Sinaia și Azuga, prețul acestora este în jur de 35 lei pentru o Urcare/Coborâre și sunt deschise în principal pe toată durata anului.
Munții Apuseni
Munții Apuseni sunt o formațiune muntoasă situată în vestul României.
Apusenii se remarcă prin peisajele ce te lasă fără glas, pădurile foarte dese, peșteri, chei și cascade.
Având totodată și o bogăție a faunei, florei renumite la nivel European.
Cel mai înalt vârf montan este Vârful Bhor ce are o înălțime de 1849 metri fiind una dintre atracțiile turistice ale zonei.
Pe lângă drumeții montane poți să vizitezi și alte zone, formațiuni naturale, ce sunt unice în România ce au un farmec aparte.
Printre acestea sunt:
- Cetățile Ponorului: o serie de chei spectaculoase cu stânci verticale și cascade, situate în zona Munților Bihor.
- Peștera Scărișoara: una dintre cele mai mari peșteri de gheață din lume, cu o temperatură medie anuală de -1 grad Celsius și adăpostește cel mai mare ghețar din România cu o gheață ce are o vechime de cel puțin 4000 de ani.
- Cheile Turzii: o serie de chei spectaculoase cu stânci abrupte, păduri dese și râuri cristaline, situate la aproximativ 30 de kilometri de Cluj-Napoca având o lungime de 1,3 km cu pereți înalți de până la 200 metri și cu o suprafață totală de 324 ha.
- Lacul de la Rosia Montana: un lac format într-o carieră de aur abandonată, situat în Munții Apuseni.
- Cascada Vălul Miresei: o cascada deosebit de frumoasă, situată în apropiere de orașul Brad.
- Peștera Urșilor: una dintre cele mai vizitate peșteri din România, cu o mulțime de stalactite și stalagmite impresionante
Ce alte locuri de vizitat la munte recomandați în România? Așteptăm comentariile în secțiunea de mai jos
Leave a Reply