TOP 5 idei de vacanță în România

transfagarasan

In Romania se pot vizita o multime de locuri frumoase, chiar si un buget mai redus, atata timp cat aveti un plan destul de bine stabilit. Fie ca vreti sa vizitati si sa stati 2-3 zile, o saptamana, sau chiar mai mult, Romania va ofera foarte multe idei pentru o vacanta perfecta.

Transfăgărășan

Calatoria noastra incepe vizitarea unui dintre cele mai frumoase locuri din Romania, si anume Transfagarasunul. Acesta traverseaza asa nord-sud ai Muntilor Fagaras. Locul de pornire al acestui traseu, este in Comuna Arefu (Judetul Arges; DN7C – kilometrul 61), si se termina in comuna Cartisoara (Judetul Sibiu; la intersectia cu DN1). Este un transeu spectaculos, un traseu in rampa, avand multe serpentine, tunele si viaducte, si poate fi parcurs fie dinspre Sud spre Nord, fie invers.

Traseul Transfagaran ofera o multime de peisaje fascinante si locuri de vizitat, cum ar fi Lacul si Barajul Vidraru (primul baraj in arc din Romania cu o inaltime de 166,6 m, si cu o lungime a coronament de 305 m; data darii in folosinta este anul 1966), Cascada si Lacul Balea, Telecabina Balea. Atunci cand vreti sa innoptati pe acest traseu, Complexul Cumpana sau Hotel Posada Vidraru, sunt printre optiunile care ofera vederi panoramice catre lac, plimbari cu barca, si multe alte atractii.

Un alt traseu pe care il puteti parcurge tot in aceasta zona, dar putin mai lung, este Traseu Transfagarasan Transalpina. Acest traseu poate fi parcurs porning din Curtea de Arges spre comuna Carta, traversand Orasul Sibiul spre Orasul Sebes (Judetul Alba), iar din Orasul Sebes spre Orasul Novaci (Judetul Gorj). Traseul Transalpina (cunoscut si ca Poteca Dracului) traverseaza Muntii Parang, de la Sud la Nord, si face legatura intre Orasul Novaci si Orasul Sebes, avand o distanta de 133 kilometri. Lungimea totala a traseului Transfagarasan – Transalpina este de 357 de kilometri, si poate fi parcurs intr-o zi sau in doua zile, in cazul in care optati pentru o noapte de cazare pe traseu.

answear

Delta Dunarii

Descopera Delta Dunarii, una dintre cele mai bine conservate dintre deltele europene. Cu o frumuseste esita din comun si a doua ca marime dintre deltele europene, Delta Dunarii este situata in mare parte in Dobrogea, Romania si partial in Ucraina. Puteti opta fie sa stati cu cortul pe unul dintre cele trei brate are Dunarii, Chilia, Sulina si Sfantul Gheorghe, fie sa utilizati o autorulota, fie sa alegeti un confort sporit oferit de case sau pensiuni. Poate fi vizitata aproape in fiecare anotimp al anului, iar motivele pentru a vizita acest loc minunat si superb sunt nenumarate. Ddin anul 1990, Delta Dunarii este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO si este considerata rezervatie a biosferei, unde exista peste 5500 de specii, dintre care 1839 specii de plante, 133 specii de pesti, 331 specii de pasari, 54 specii de mamifere, si multe altele. De asemenea, puteti vizita si Orasul Sulina, Satul Mila 23, Comuna Sfantul Gheorghe, Murighiol sau Padurea Letea, puteti inchiria barci de mici viteza (insotiti chiar de catre un ghid pricepu) sau chiar va puteti plimba folosind un caiac.

Sibiu

Sibiul, situat in partea de sud a Transilvaniei, este un important centru cultural si economic, cu o populatie de peste 147.000 de locuitori. In 27 Mai 2014, alaturi de orasul Luxemburg, orasul Sibiul a fost desemnat drept Capitala Culturala Europeana pentru anul 2007. Printre principalele atractii si locuri de vizitat in Sibiu se numara: Primaria Veche, Fortificatiile Sibiului, Biserica Evanghelica, Casa Brukenthal, Muzeul Astra Sibiu (bilete si abonamente Muzeul Astra), si multe altele. Cand vine vorba de cazare, Sibiul ofera conditii optime pentru cazare, incepand cu hoteluri de 2, 3 stele, pana la hoteluri de 5 stele. Sibiul ofera peste 100 de evenimente culturale de-a lungul unui intreg an, impartite pentru toate varstele si toate gusturile. Principalul eveniment este Festivalul International de Teatru de la Sibiu. Daca sunteti pasionati de sport, Sibiul gazduieste Turul Sibiului, o importanta cursa ciclista din Sud-Estul Europei, competitii de tenis si de volei, Raliul Sibiului, plus multe alte evenimente sportive.

answear

Parcul National Calimani

Pentru iubitori de drumetii montane, aer curat, sau chiar si pentru cei care doresc o vacanta la munte, Parcul National Calimani ofera o varietate de atractii si activatati. Accesul in zona se poate face fie plecand din Vatra Dornei sau Dorna Arini spre Satul Gura Haitii din Comuna Sarul Dornei, Judetul Suceava. Distanta din Vatra Dornei pana in Gura Haitii este de vreo 24 de km, insa pe o distanta de vreo 20 de km, drumul este putin mai rau. Pentru cazare in zona, puteti opta fie pentru cazarea la pensiuni, la cort, si de ce nu, cu autoroluta. Principalele trasee montane din aceasta zona sunt:

  • Sat Gura Haitii – Poiana Izvoarele – Vf. Pietrosu Caliman (2100m): ca grad de dificultate, acest traseu este unul mediu spre greu, iar ca marcaj, este folosita Cruce Rosie (timp de mers: 6 ore);
  • Gura Haitii – Pietrele Rosii – Dornisoara: gradul de dificultate al acestui traseu este unul moderat, iar ca marcaj, este folosita Cruce Albastra (timp de mers: 7-8 ore);
  • Sat Gura Haitii – Rezervatia Geologica 12 Apostoli (1760 m): un traseu mai accesibil, cu un grad de dificultate usor, care poate fi parcul in 2-2:30 ore, iar ca marcaj este folosita Bulina Albastra.

Plajele Vadu si Corbu

Calatoria noastra se incheie pe una dintre plaja mai putin aglomerate si anume pe Plaja Vadu sau pe Plaja Corbu. Accesul spre aceste plaje se poate face atat din Braila, Tulcea, sau din Constanta si Navodari. Fie ca optati pentru o cazare in autorulota, o cazare la casa, vila sau pensiune, ori o vacanta cu cortul la mare, optiunile de cazare sunt destul de multe si pentru toate gusturile si bugetele. Pentru a avea acces in aceste zone, este bine sa platiti taxa ecologica, care poate fi platit atat online cat si la Posta (5 lei de persoana pe zi; 15 lei de persoana pentru o saptamana; 10 lei de masina pe zi). Iubitorii de bucatarii pescaresti nu trebuie sa rateze Cherhanaua Vadu (Cherhanaua Vadu Pescarilor) sau Cherhana Bosoanca Vadu , deoarece doar aici puteti avea parte de adevarate festinuri culinare.

fashiondays

Călătoriile sunt esențiale pentru dezvoltarea ta ca individ și consider cu tărie că vacanțele sau plimbările în afara zonei de confort te ajută clar să evoluezi. Însă nu trebuie să cheltuiești o avere pentru a te bucura de locuri noi, oameni noi și experiențe deosebite. În articolele de pe blog încerc pe cât posibil să-ți redau viziune mea pentru o vacanță cu adevărat perfectă.