Malta: o destinatie fascinanta din centrul Mediteranei

Malta, denumita oficial Republica Malta, este una dintre cele mai mici tari din Uniunea Europeana (membra UE din 1 Mai 2004). Este o tara insulara situata in Centrul Mediteranei, intre Sicilia si coasta de Nord a Africii. Principalii vecini ai Maltei sunt: insula Sicilia, in partea de Nord, la o distanta de 80 de km; in partea de Est, Tunisia, la o distanta de 284 de km; iar in partea de Sud, la o distante de 333 km, este situata Libia. Malta este de asemenea una dintre cele mai mici tari din lume (aproape 475,000 de locuitori), avand cea mai mica capitala nationala din Uniunea Europeana, si anume Valletta. Cele doua limbi oficiale vorbite in Malta sunt Engleza si Malteza (o limba foarte asemanatoare cu limba Araba, dar si cu influente din limba Italiana, Siciliana si Engleza).

Fiind o tara cu un climat mediteranean, cu ierni blande si veri calde, Malta este o destinatie de top pentru iubitorii de stat la plaja, vizitarea monumentelor arhitecturale si istorice, si a numeroase zone de agrement. Cele 3 insule locuite ale acestui arhipelag sunt: Malta; Gozo (Għawdex) și Comino (Kemmuna). Transportul pe aceasta insula este destul de bine pus la punct, avand o flota de autobuze destul de mare. Pentru a vizita insula puteti opta: fie sa folositi transportul public (aerul conditionat in autobuze functioneaza perfect); fie sa inchiriati o masina (Atentie: se circula pe partea stanga, ca in Anglia; iar in multe locatii, strazile sunt destul de inguste). Inca o chestie de care trebuie sa tineti cont atunci cand sunteti in autobuz, este sa apasati butonul „STOP” daca doriti sa coborati la o anumita statie, deoarece soferul nu va opri in fiecare statie decat atunci cand este apasat butonul Stop, sau cand cineva din statie ii face semn sa opreasca. La fel, cand sunteti in statie, este indicat sa ii faceti semn soferului pentru a opri, deoarece riscati sa pierdeti autobuzul, si in unele zone de pe insula, puteti astepta si pana la o ora pentru a prinde urmatorul autobuz. O alta optiune mult mai rapida intre locatiile populare din Malta, este utilizarea serviciilor Tallinja Direct (de exemplu: TD2 Airport – San Giljan; TD3 Airport – Bugibba; TD10 Valletta – Marsaxlokk; TD14 Rabat – Sliema), iar pretul unui bilet este de €3.00, sau mai putin de €3.00 daca folositi anumite carduri.

Recomandare: aplicatia Tallinja (Malta Public Transport), disponibila atat pentru Android cat si pentru iOS, este o aplicatie foarte utila, deoarece puteti vizualiza traseele de pe insula, cat si orarele, dar mai important este ca puteti vizualiza timpul in care un autobuz ajunge intr-o anumita statie.

Bilete de autobuz pot fi cumparate doar la urcarea in autobuz, care se face prin fata autobuzului, direct de la soferul autobuzului, si au o valabilitate de 2 ore, catre orice destinatie. Pretul acestora variaza intre lunile de vara si lunile de iarna:

  • in perioada de iarna: €1.50;
  • in perioada de vara (intre mijlocul lunii Iunie si mijlocul lunii Octombrie: €2.00;
  • in timpul serii: €3.00.

Pe langa biletele clasice, puteti achizitiona diferite carduri de transport (disponibile in multe locatii), beneficiind astfel de reduceri tarifare:

  • ExplorePlus Card: la pretul de €39. Acest card ofera calatorii nelimitate timp de 7 zile + 2 calatorii cu feribotul din Valletta (pe traseul Sliema – Valletta) + o plimbare cu autobuzul la diverse atractii turistice din Malta / o excursie cu barca pe insula Comino, pentru a vizita Blue Lagoon (cu acest card puteti alege oricare dintre aceste optiuni);
  • Explore: la pretul de €21 (pentru adulti) / €15 (pentru copiii pana in 10 ani). Acest card ofera calatorii nelimitate timp de 7 zile, incepand cu prima zi in care cardul este validat in autobuz (ziua respectiva; ora respectiva). Poate fi folosit atat in Malta, cat si in Gozo. Cardul nu poate fi impartit si cu alte persoane.
  • 12 Single Day Journeys: la pretul de €15. Cu o valabilitate de 12 luni, acest card poate fi impartit si cu alte persoane (familie, prieteni). Puteti beneficia de 12 calatorii ziua, sau de 6 calatorii noaptea, sau combinate acestea doua.

Călătoriile sunt esențiale pentru dezvoltarea ta ca individ și consider cu tărie că vacanțele sau plimbările în afara zonei de confort te ajută clar să evoluezi. Însă nu trebuie să cheltuiești o avere pentru a te bucura de locuri noi, oameni noi și experiențe deosebite. În articolele de pe blog încerc pe cât posibil să-ți redau viziune mea pentru o vacanță cu adevărat perfectă.